20. září 2022 jsem úspěšně (za B) obhájil svou diplomovou práci zabývající se křesťanskou motivací politické angažovanosti. 

 

DIPLOMOVÁ PRÁCE JE K NAHLÉDNUTÍ ZDE


Anotace: Tato diplomová práce s názvem Res publica - res christiana? Biblická motivace a českobratrská perspektiva křesťanské politické angažovanosti se zabývá možnými teologickými východisky pro křesťanskou politickou angažovanost. První kapitola mapuje biblické principy a pasáže inspirativní pro působení křesťanů v dnešní společnosti. Ve druhé kapitole se autor zabývá životem a dílem nejvýraznějšího českobratrského teologa 20. století J. L. Hromádky. Na konkrétních příkladech jeho veřejné činnosti i teologických výpovědí autor ukazuje klíčové myšlenky a zkušenosti, které formovaly postoje k této otázce dodnes přítomné v Českobratrské církvi evangelické. Obě tyto kapitoly tvoří pro autora základní východisko pro poslední kapitolu obsahující nastínění jeho vlastní teologické perspektivy. Tu dává do kontextu osobních zkušeností s politickým aktivismem na obranu liberální demokracie v České republice.


Posudky práci vytýkaly především nevyváženost (Hromádkovi je věnována nepoměrně větší část textu než ostatním kapitolám) a esejističnost na úkor odbornosti. Posudky jsou veřejně dostupné zde.